Herkomst

Hier ga ik het even hebben over mijn afkomst, mijn roots. Ik ga het niet hebben over hoe mijn mama en papa elkaar hebben leren kennen, maar wat de historiek is van de Boerboel, de Zuid-Afrikaanse Boerboel om correct te zijn.

Geschiedenis

Uit onderzoek is gebleken dat mijn oorspronkelijke bloedlijnen al in 664 voor Christus liggen. Wij werden toen al in Assyrië, Tibet en Babylon gebruikt door Zuid-Afrikaanse soldaten als soldaat- en beschermingshond. Later, in de tijd van Alexander de Grote, werden we zelfs speciaal getraind om wilde dieren te bevechten.

Toen de kolonisten rond 1652 naar de Kaap kwamen hadden ze hun eigen honden meegenomen. Inmiddels waren er mede daardoor diverse rassen ontstaan met verschillende raseigenschappen waardoor de roots van mijn oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse voorvaders eigenlijk verdween.

In de jaren tachtig van de 20ste eeuw is door liefhebbers de SABA (South African Boerboelbreeders Association) opgericht met als doel de oorspronkelijk Boerboel als unieke Zuid-Afrikaanse hond zijn plaats in te laten nemen als ras in de hondenwereld. Na een lange speurtocht, selectief fokken en diverse teleurstellingen werd eindelijk tot grote vreugde van deze Association de hedendaagse Boerboel gefokt.

We hebben het nu al een tijdje over waar ik vandaan kom, maar hieronder staat toch waarschijnlijk het belangrijkste wat mijn ras betreft: wie we zijn.

Karakter van de Boerboel (klik hier voor Zuid-Afrikaanse versie)

De Boerboel is het enige ras in de wereld dat gefokt wordt om te waken en te beschermen. Een onbeheerste hond die humeurig blijft na een berisping, mag geen Boerboel worden genoemd. Een Boerboel heeft een zeer stabiel en evenwichtig karakter. Dit is en zal altijd zijn beste karaktereigenschap moeten zijn. Je eigen Boerboel zal zich moeten kwalificeren om je beste vriend te worden. Hij moet weten wat je denkt en voelt, wanneer jij je bedreigt voelt. Hij moet weten wanneer je je goedkeuring of ongenoegen over een onbekende duidelijk maakt door woorden of uitdrukkingen. Hij moet je stemming herkennen. En iedere boerboeleigenaar moet dit kunnen bevestigen. Deze karaktereigenschappen moeten herkenbaar zijn vanaf de puppy-tijd: Hij zou met een grom duidelijk moeten kunnen maken:"Ik ben d'r altijd en ik bescherm je met mijn leven". Als je hem toelaat om aan te vallen, zal hij grommen als een leeuw en vecht woest zonder zijn eigen veiligheid in acht te nemen. Hij is zeker een kindervriend en een speelkameraadje voor de kinderen. Hij accepteert niet alleen 1 persoon van de familie als baas, maar beschouwd de bescherming van de hele familie als zijn taak en heeft affectie voor de hele familie, zonder uitzondering. Het voelt voor hem alsof de hele familie van hem is en het zijn enige doel is om hen te beschermen, als het moet met zijn leven. Onze voorouders eisten het volgende van hun Boerboel: Gedurende de dag moet de hond mee met de kinderen naar het veld om aldaar de schapen te beschermen en een haas te vangen voor de lunch. Hij moet hen ook beschermen voor alle gevaar dat op hen loert. En in de avond hoort hij voor het vuur te liggen en te beschermen tegen alle gevaar wat uit de duisternis naar voren komt.

Contact

Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets leuk aan mij vertellen? Wel, dat kan je hier doen.

Nieuws!